Optika Krstič

Čiščenje očal – kaj je dobro vedeti?

Verjetno je že vsakdo kdaj očistil očala tako, da jih je na suho obrisal z robom majice ali papirnim robčkom, namesto da bi jih poškropil s tekočino za očala in obrisal s krpo iz mikrovlaken. Včasih je to edino, kar je pri roki.

Čiščenje očal: to je dobro vedeti

Žal pa čiščenje stekel na očalih brez uporabe tekočine pušča nepopravljive posledice v obliki drobnih prask, na katerih se nato lomi svetloba, kar lahko privede do bleščanja. Če očala tako očistite le v skrajni sili, posledice praviloma ne bodo katastrofalne, a praska na prasko …

Poleg tega ne bi smeli stekel očal nikoli brisati na suho, kadar so onesnažena z abrazivnim prahom, kot na primer po gibanju ali delu na gradbišču, brušenju v domači delavnici ali izpostavljenosti prahu na prostem (npr. prašenje makadamske ceste, peščeni vihar ipd.).

Zakaj še je pomembno uporabiti tekočino za očala

Tekočina za očala ima dvojno vlogo. Kot smo že omenili uvodoma, pomaga preprečiti, da bi med čiščenjem na površini stekel nastale praske. Druga pomembna vloga pa je odstranjevanje trdovratnejše umazanije, ki je prilepljena na stekla: prstnih odtisov, maščobe, drobnih kapljic hrane in pijače ter drugih snovi, ki se kljub hidrofobnemu premazu sčasoma naberejo na očalih.

Za čiščenje očal vedno uporabimo namensko tekočino

Ali navadna voda ni dovolj?

Navadna voda ni najprimernejše sredstvo za čiščenje očal. Če drugega ni pri roki, je seveda bolje uporabiti navadno vodo kot očala čistiti na suho, toda hkrati je treba vedeti, da lahko samo z vodo umazanijo – zlasti maščobo – samo še bolj razmažemo ter še povečamo zamegljenost slike. Voda namreč maščobe ne raztaplja.

Če nimamo možnosti uporabiti namenske tekočine za čiščenje očal, si lahko pomagamo tako, da uporabimo blago milo za roke, ki pa mora biti brez abrazivnih delcev (delavniška mila so neprimerna) ter brez dodatkov za vlaženje in nego kože.

Kako izbrati ustrezno tekočino za čiščenje očal

Vse tekočine za očala niso enake. Zlasti nekatere cenejše lahko vsebujejo agresivne kemikalije, ki lahko poškodujejo premaze stekel, kot so hidrofobni premaz, antirefleksni premaz, premaz proti modri svetlobi, (samo)zatemnitveni premaz, polarizacijski premaz in drugi.

Odsvetujemo tudi sredstva za čiščenje, ki vsebujejo alkohol, saj ta škoduje plastičnim okvirjem. V najslabšem primeru lahko okvir zaradi uporabe alkoholnih čistil tudi poči.

Zaradi tega priporočamo, da tekočino nabavljate v optikah, kjer strokovnjaki-optiki že ob naročanju preverijo, ali so sestavine ustrezne za dolgotrajno nego očal.

Čista očala zagotavljajo jasen in neoviran pregled

Kako pravilno očistiti očala

Če želimo, da bodo očala čim dlje brezhibna in brez prask, jih očistimo po naslednjem postopku, kot ga uporabljajo tudi optiki:

  • Stekla popršimo s tekočino za očala.
  • Z eno stranjo krpice iz mikrovlaken jih nežno obrišemo, da ostranimo umazanijo.
  • Po potrebi še enkrat rahlo popršimo.
  • Z drugo stranjo krpice obrišemo do suhega.

Če je na steklih abraziven prah – na primer prah, ki se nabere pri brušenju ali pri prašenju makadama – poskusimo tega še pred ‘mokrim’ čiščenjem v čim večji meri spihati s površine očal s stisnjenim zrakom ali pihanjem z usti.

Skrb za čistočo krpice

Za popolno čiščenje in preprečevanje poškodb stekel je pomembno tudi, da krpico iz mikrovlaken redno peremo in preverjamo, ali se v tkanino med pranjem ni ujel kakšen drobec, ki bi lahko ob brisanju opraskal očala. Najbolje je imeti na zalogi več krpic, da jih lahko redno rotiramo in vedno brišemo očala s čisto krpico.

Ali lahko očala čistimo z navadno vodo in krpo?

Čiščenje sončnih in športnih očal

Zgornji napotki za čiščenje očal s tekočino za očala in krpico veljajo za vse vrste očal – za korekcijska, sončna in športna.

Toda ker pri aktivnostih na prostem nimamo vedno možnosti, da bi očala očistili na opisan način, je včasih treba tudi malce improvizirati. V takšnih primerih priporočamo brisanje očal z mehko bombažno tkanino in s čim manj pritiskanja. Odsvetujemo pa uporabo toaletnega papirja, papirnih brisačk in papirnih robčkov, saj je uporabljen papir lahko zelo grob.

Poskrbite za dolgo življenjsko dobo očal

Z ustrezno nego lahko močno podaljšate življenjsko dobo svojih očal. Zato naj vam ne bo škoda vzeti si čas za natančno čiščenje ter odšteti nekaj evrov za nakup tekočine za očala, saj se vam bo to na dolgi rok večkratno povrnilo. In ne samo to – s čistimi očali brez prask boste vedno znova uživali v ostrem in jasnem pogledu.

Optika Krstič – optika z dolgoletno tradicijo

Ko potrebujete tekočino in krpice za čiščenje – ali pa nova očala – se oglasite v eni od poslovalnic Optike Krstič, kjer vam bodo izkušeni optiki svetovali pri izbiri.

Sta od vašega zadnjega pregleda vida minili že več kot 2 leti?

Kot zavarovani osebi vam na 2 leti pripada pregled vida, ki ga krije zdravstveno zavarovanje. Preverite svoj vid in zdravje oči ter se naročite pri specialistu oftalmologu v naši koncesijski ambulanti.

Želim se naročiti na pregled vida >