Okulist

V pogovornem jeziku včasih prihaja do zamenjevanja izrazov okulist in optik, zato najprej kratko pojasnilo, kakšna je razlika med njima.

Okulist in optik – oba na enem mestu vam olajšata pot do očal

Okulist in optik – oba na enem mestu vam olajšata pot do očal

V pogovornem jeziku včasih prihaja do zamenjevanja izrazov okulist in optik, zato najprej kratko pojasnilo, kakšna je razlika med njima.

Okulist oziroma specialist oftalmolog je oseba, ki je opravila 6-letni študij medicine in nato še 4-letno specializacijo z dvoletnim sekundariatom. Gre torej za zdravnika specialista, specializiranega za diagnostiko in zdravljenje težav z očmi in merjenje vida.

Optik je medtem oseba, ki je opravila 4-letno srednješolsko izobraževanje po programu tehnik optik. Strankam svetuje pri nakupu očal in drugih pripomočkov za vid, obenem pa jih tudi izdeluje in popravlja.

Okulist vam torej izmeri vid in opravi pregled zdravja vaših oči, optik pa vam svetuje pri izbiri okvirja in leč za očala ter slednja tudi izdela v skladu s predpisano dioptrijo.

Prednost načina vse na enem mestu

Prednost načina vse na enem mestu

Okulistični pregled lahko opravite pri kateremkoli okulistu oziroma specialistu oftalmologu, s tam izmerjeno dioptrijo pa lahko naročite očala v katerikoli optiki.

V praksi je bolje opraviti vse na enem mestu. S tem se izognete dodatnim potem, stroškom in morebitnim zapletom.

Pomembno: brezplačna očala vam lahko izdela samo optika, ki je pogodbena stranka ZZZS

Če želite izkoristiti možnost ‘očal na recept’, bodite pozorni, da je izbrana optika pogodbena stranka ZZZS. Optika Krstič ima sklenjeno ustrezno pogodbo, zato lahko v vseh naših poslovalnicah pridobite brezplačna očala ali izkoristite možnost, da doplačate le razliko do nadstandardnih očal.

Sodelovanje okulista in optika

V Optiki Krstič boste lahko na enem mestu opravili pregled pri okulistu ter izbrali okvir in naročili svoja nova očala.

Poleg prihranka časa in stroškov si boste s tem zagotovili najhitrejšo in najenostavnejšo pot do novih očal.

Dodatna prednost, če vse opravite na istem mestu, se pokaže v slučaju težav z dioptrijo vaših novih očal. Čeprav okulist skrbno in natančno izmeri vaš vid, se včasih lahko zgodi, da predpisana dioptrija ne ustreza popolnoma vašim očem. Na to lahko vplivajo različni dejavniki, kot so utrujenost oči v času meritve, zbranost pacienta, predhodne izkušnje z meritvami vida in podobno.

V primeru, ko okulistični pregled opravite na drugem mestu kot naročilo očal, boste morali zaplet z neustrezno dioptrijo reševati sami.

Iz izkušenj lahko povemo, da nekateri okulisti neradi priznajo, da je prišlo do nenatančne meritve, obenem pa se pojavi tudi vprašanje odgovornosti za strošek izdelave očal z neustrezno dioptrijo.

Pri nas ste lahko brez skrbi

Če tako okulistični pregled kot naročilo očal opravite v Optiki Krstič, se takšnim zapletom že vnaprej izognete. Tudi če se – v redkih primerih – zgodi, da vam dioptrija izdelanih očal ne ustreza, bosta okulist in optik v sodelovanju z vami poiskala optimalno rešitev za vaš vid. Kajti zaslužite si najboljši možen vid brez glavobolov, vrtoglavice ali drugih neprijetnosti.

Kako poteka okulistični pregled?

Kako poteka okulistični pregled?

Začne se z vašim naročilom na pregled vida pri nas. To lahko storite po telefonu ali prek kontaktnega obrazca na našem spletnem mestu.

Preglede vida opravljamo v poslovalnici na Tržaški cesti 15 v Ljubljani ter v poslovalnici Leclerc v nakupovalnem središču E. Leclerc na Rudniku v Ljubljani.

Izbirate lahko med:

  • pregledom za predpis očal ali kontaktnih leč,
  • splošnim okulističnim pregledom vida in očesnih napak,
  • pregledom za izdajo potrdila za medicino dela ali športa.

Glede na izbrano vrsto pregleda in vaše težave z očmi in vidom, opravimo preiskave, kot so refraktometrija, tonometrija, pregled očesnega ozadja, sprednja biomikroskopija, zadnja biomikroskopija, gonioskopija, fundoskopija pri široki zenici, Schirmerjev test in določitev barvnega vida.

Okulist vas bo na začetku pregleda najprej povprašal o namenu pregleda in težavah ter vam postavil nekaj splošnih vprašanj. Sledi natančen pregled, pri katerem bo uporabil najsodobnejšo opremo za pregled oči, ki zagotavlja natančne meritve in kar najmanj neugodja.

Na koncu vam bo razložil izmerjene vrednosti, predstavil stanje vaših oči, podal priporočila ter napisal izvid in recept za očala ali leče.

Od okulista k optiku

Od okulista k optiku

Po opravljenem pregledu pri okulistu boste lahko takoj stopili do našega optika ter izbrali in naročili svoja nova korekcijska očala.

Izbirate lahko med standardnimi okvirji in stekli za očala, ki jih v celoti krije zavarovanje ter številnimi nadstandardnimi okvirji priznanih modnih znamk.

Pri izbiri stekel vam bo optik predstavil različne možnosti sodobne končne obdelave in premazov, ki zagotavljajo udobno gledanje, preprečujejo bleščanje in rosenje, povečujejo odpornost na praske, filtrirajo modro barvo računalniških zaslonov in še mnogo drugega.
Sledi natančna izdelava vaših novih očal z dioptrijo, kot jo je izmeril in predpisal okulist. Ob prevzemu, običajno je to že naslednji delovni dan, bo optik opravil še fine nastavitve očal za popolno prileganje vašemu obrazu ter vam razložil, kako skrbeti zanje, da jih boste udobno nosili vrsto let.

Naročite se na pregled vida še danes

Naročite se na pregled vida še danes

Oči so človekovo najpomembnejše čutilo. Z njimi pridobimo kar 80 odstotkov informacij iz okolja, zato je pomembno, da v vsakem trenutku dobro vidimo.

Zamegljen, neoster vid otežuje vsakodnevno delovanje v službi, šoli, prostem času in prometu ter znižuje kakovost življenja.

Če opažate, da ne vidite več tako dobro kot prej, ne odlašajte in se naročite na pregled vida na koncesijo ali samoplačniško pri našem okulistu.