Optika Krstič, 1. septembra, 2023

Korekcijska očala na recept

Če potrebujete korekcijska očala, vam jih lahko do določenega zneska krije zdravstveno zavarovanje. V nadaljevanju preberite, na kakšen način lahko uveljavljate to pravico iz zdravstvenega zavarovanja, kako pogosto ste upravičeni do novih očal in kolikšen znesek vam pripada.

Potrebujete osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Da bi lahko uveljavljali pravico do očal na recept, morate biti vključeni v sistem osnovnega zdravstvenega zavarovanja pri ZZZS in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kdaj vam pripadajo korekcijska očala na recept?

Odgovor je odvisen od tega, ali ste kratkovidni (potrebujete očala za gledanje na daleč) ali daljnovidni (potrebujete očala za gledanje na blizu).

Če potrebujete očala za gledanje na daleč, vam nova korekcijska očala na podlagi naročilnice ZZZS pripadajo vsaki dve leti, otrokom do 15. leta starosti pa vsako leto.

Korekcijska očala za gledanje na blizu zavarovanje medtem krije šele po dopolnjenem 63. letu starosti.

Kako do korekcijskih očal prek zavarovanja

Za nakup očal, ki jih delno ali v celoti krije zdravstveno zavarovanje, morate najprej opraviti pregled pri specialistu oftalmologu, ki je vključen v sistem javnega zdravstva (javna zdravstvena ustanova ali zasebnik s koncesijo). Ta vam na podlagi pregleda oči in meritev vida izda naročilnico, s katero se nato oglasite v optiki, ki ima status pogodbenega dobavitelja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Za takšen pregled ne potrebujete napotnice osebnega zdravnika.

Na podlagi naročilnice vam pripada izdelava očal v vrednosti, ki jih krije zdravstveno zavarovanje. Gre za osnovna očala oziroma t.i. standardna korekcijska očala na recept, ki vključujejo okvir nižjega cenovnega razreda in stekla osnovne izvedbe.

Vrednost očal, ki jo krije zavarovanje, je odvisna od dioptrije in lahko znaša od 42,16 evra do 200 evrov. V primeru izbire okvirja in stekel višjega cenovnega razreda, se znesek, ki vam pripada iz zavarovanja, odšteje od končne cene očal oziroma sami doplačate razliko.

Nasveti za izbiro očal

Če potrebujete korekcijska očala za gledanje na daleč, je zelo verjetno, da jih boste nosili večino dneva. Zato je dobro izbrati okvir, ki se optimalno prilega obrazu in tudi vizualno dopolnjuje vaš osebni slog, da jih boste radi nosili.

Ko gre za stekla, je razlika v cenovnem razredu še bolj opazna. Dražja stekla za korekcijska očala vsebujejo več kakovostnejših premazov proti bleščanju, premaz proti rosenju, hidrofobni premaz, ki olajša čiščenje … Dodatno pa lahko izbirate tudi med različnimi filtri, kot sta na primer filter za modro svetlobo in filter za nočno vožnjo.

Iz izkušenj in pričevanj strank svetujemo, da pri steklih ne sklepate kompromisov. Če je že potrebno, raje privarčujte kakšen evro pri izbiri okvirja in si tako privoščite najkakovostnejša stekla, ki vam bodo zagotavljala oster in neoviran vid v vseh razmerah.

Po korekcijska očala v Optiko Krstič

V optiki Krstič lahko na enem mestu opravite pregled oči in naročite svoja nova korekcijska očala po pogojih ZZZS.

Specialist oftalmolog s koncesijo bo z najsodobnejšimi napravami Rodenstock pregledal vaše oči in izmeril vid. Na podlagi pregleda in meritev vam bo izdal naročilnico, s katero boste izbrali okvir in stekla ter v nekaj dneh prejeli izdelana očala.

Obiščite nas v eni od štirih poslovalnic v Ljubljani in si na enem mestu zagotovite kakovostna očala za oster in jasen vid.