Optika Krstič, 4. julija, 2023

Očala za računalnik ščitijo vaše oči pred modro svetlobo

“Ali res potrebujem očala za računalnik,” je vprašanje, ki ga naši svetovalci slišijo skoraj vsak dan. Vedno več ljudi se namreč zaveda, da lahko modra svetloba, ki jo oddajajo računalniški zasloni, pa tudi zasloni mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov, pozvroča nevšečnosti, kot so glavoboli in občutek utrujenih oči. Še več – modra svetloba lahko zavira naravno tvorjenje hormona melatonina, ki je odgovoren za spanje in uravnavanje človeškega bioritma. Zato je odgovor jasen: če dnevno več ur preživite pred zasloni, potem so očala za računalnik za vas zelo priporočljiva.

Kaj je modra svetloba

Modra svetloba je del spektra vidne svetlobe. Gre za svetlobo z nizko valovno dolžino, ki je naravno prisotna v sončni svetlobi, oddajajo pa jo tudi zasloni elektronskih naprav, kot so računalniški monitorji, zasloni prenosnih računalnikov ter zasloni pametnih naprav in tabličnih računalnikov.

Pri tem je pomembno vedeti, da računalniška očala ne blokirajo vseh valovnih dolžin modre svetlobe. Človeško telo namreč modro svetlobo potrebuje za pravilen razvoj in uravnavanje naravnih procesov. Kakovostna računalniška očala zato blokirajo le tiste valovne dolžine (poenostavljeno: odtenke) modre svetlobe, ki lahko škodujejo očem in zavirajo tvorjenje melatonina.

Kako modra svetloba vpliva na počutje in zdravje

Zaradi dolgotrajnega gledanja v računalniške in druge zaslone se oči naprezajo in sčasoma utrudijo. Pojavijo se lahko zamegljen vid in glavoboli, modra svetloba pa tudi zavira nastajanje melatonina – hormona, ki ga človeško telo nujno potrebuje za kakovosten spanec.

Kot vemo, pa je spanec zelo pomemben za zdravje in duševno počutje. Težave s spanjem ali pomanjkanje spanja lahko vodijo v slabše delovanje imunskega sistema, težave s srčno-žilnim sistemom, povišano raven sladkorja v krvi, utrujenost, nihanje razpoloženja, pomanjkanje koncentracije, slabši spomin in na splošno nižjo kakovost življenja.

Zaradi spremenjenih delovnih navad in več časa, preživetega pred zasloni, oftalmologi v zadnjih letih opažajo tudi povišanje stopnje degeneracije rumene pege.

Očala za računalnik v praksi

Očala za delo z računalnikom, ki ščitijo pred škodljivo modro svetlobo, se na prvi pogled skorajda ne razlikujejo od običajnih korekcijskih očal. Zanje si prav tako izberete okvir, ki se prilega obliki obraza in vašemu osebnemu slogu, vanj pa nato strokovnjaki-optiki vgradijo stekla s filtrom za modro svetlobo.

Očala za računalnik brez dioptrije

Če imate dober vid oziroma niste kratkovidni ali daljnovidni, ne potrebujete stekel z dioptrijo. V tem primeru bodo vaša računalniška očala opremljena z ne-dioptrijskimi stekli, katerih glavna lastnost je premaz, ki filtrira škodljive valovne dolžine modre svetlobe.

Očala za računalnik z dioptrijo

Če zaradi kratkovidnosti ali daljnovidnosti že sicer uporabljate očala, se lahko uporabi dvojih očal izognete tako, da že za svoja korekcijska očala “za na daleč” ali “za na blizu” izberete stekla s filtrom za modro svetlobo. Na ta način vam za uporabo računalnika in drugih naprav z zasloni ne bo treba menjavati očal.

Skrb, da bi filter za modro svetlobo na korekcijskih očalih popačil prikaz barv, je odveč. Kot že omenjeno, namreč kakovostni premazi blokirajo le škodljivi del modrega spektra oziroma le posamezne valovne dolžine.

Kaj pa nastavitev v računalniku ali telefonu, ki zmanjša količino modre svetlobe?

Proizvajalci računalnikov in mobilnih telefonov se zavedajo, da je modra svetloba neprijazna do oči ter lahko povzroča motnje spanja. Zato v programsko opremo dodajajo funkcije, ki naj bi s prikazom slike na zaslonu v toplejših barvah razbremenile oči in omilile težave, ki jih povzroča uporaba elektronskih naprav pred spanjem.

Takšne programske funkcije, čeprav dobrodošle, ne odpravljajo v celoti škodljivih valovnih dolžin modrega spektra svetlobe. Kljub temu, da je slika na pogled “manj modra” oziroma toplejših barv, svetloba, ki jo oddajajo zasloni, še vedno vsebuje tudi moder spekter s škodljivimi valovnimi dolžinami.

Če vaše naprave omogočajo nastavitev za razbremenitev oči, je uporaba te možnosti vsekakor priporočljiva, a hkrati je treba vedeti, da za optimalno zaščito pred modro svetlobo še vedno potrebujete očala za računalnik.

Po kakovostna računalniška očala se odpravite v optiko

Očala za računalnik brez dioptrije je mogoče kupiti tudi prek spleta ali v drogeriji, toda strokovnjaki priporočajo, da se za nakup očal vselej odpravite v optiko, kjer vam bodo svetovali pri izbiri ter poskrbeli, da bodo vaše oči dobile najboljšo možno zaščito pred modro svetlobo.

Dodatna prednost nakupa očal v optiki je tudi ta, da lahko izberete okvir za očala po svoji meri, torej takšnega, ki se kar najbolj prilega obliki in značilnostim vašega obraza, pričeski in nenazadnje tudi vašemu osebnemu slogu.

Ker boste očala največ uporabljali pri delu, je še kako pomembno, da se vam udobno in stabilno prilegajo. Možnost izbire med več sto različnimi okvirji vam zagotavlja, da boste svoja nova očala za zaščito pred modro svetlobo tudi radi nosili.

Optika Krstič – znanje in tradicija od leta 1984

V Optiki Krstič vam izdelamo očala za računalnik – z dioptrijo ali brez – po vaši meri, pri čemer uporabljamo vrhunska stekla nemškega proizvajalca Rodenstock z visoko učinkovitim filtrom, ki blokira le neželene valovne dolžine modre svetlobe.

Obiščite nas v eni od štirih poslovalnic v Ljubljani in zagotovite svojim očem najboljšo zaščito pred modro svetlobo računalniških in drugih zaslonov.