Polarizirana sončna očala

Polarizirana sončna očala za vse okuse
Komu so namenjena

Polarizirana sončna očala za vse okuse

Polarizirana sončna očala so že leta priljubljena med mornarji in ribiči, ki morajo zmanjševati odbleske od vode, ki jih obkroža, vse bolj pa postajajo popularna med ljudmi, ki veliko časa preživljajo na prostem in ugotavljajo njihove pozitivne učinke. To velja za smučarje, kolesarje, golfiste in tekače, ki želijo enostavno uživati v pogledu brez bleščanja. Seveda so zelo koristna tudi pri vožnji z avtomobilom, saj zmanjšujejo bleščanje od armaturne plošče ali površine ceste, kadar je le-ta mokra. Polarizirana sončna očala se lahko uporabljajo tudi v notranjih prostorih – predvsem s strani ljudi, ki so občutljivi na svetlobo, ki okrevajo po operaciji katarakte in ki so konstantno izpostavljeni močni svetlobi skozi okna.

Polarizirane leče
Kako delujejo

Polarizirane leče

Svetloba, ki se odbija od ravnih gladkih površin ali vodne površine je ponavadi horizontalno polarizirana. To pomeni, da ni razpršena v vseh smereh, ampak potuje bolj v vodoravni smeri in tako povzroča zelo motečo in včasih tudi nevarno svetlobo, ki jo občutimo kot bleščanje. Polarizirane leče vsebujejo poseben filter, ki blokira tovrstno svetlobo in zmanjšuje bleščanje.

Polarizirana sončna očala za vse okuse
Izbor

Polarizirana sončna očala za vse okuse

Polarizirana sončna očala so najboljši izbor za večino športov in ostalih aktivnosti. Dobijo se v različnih barvnih različicah: rjava, siva in zelena stekla. Polarizirana stekla so sestavljena iz več plasti – najpomembnejši del teh stekel je polarizator – to je posebna tanka folija, vgrajena v strukturo leče, ki filtrira prehod moteče svetlobe in preprečuje bleščanje. Seveda se je pred izbiro priporočljivo prepričati, da imajo tudi 100% UV zaščito in da so primerna namenu, za katerega jih boste uporabljali.

Polarilizirana sončna leča
Sestava

Polarilizirana sončna leča

Polarizirana sončna leča je sestavljena iz več plasti. Osrednji element je polarizacijski filter. UV absorberji so vezani na obeh straneh. Ti blokirajo vse škodljive UVA, UVB in UVC svetlobne žarke. Blažilne plasti so nato pripojene na obeh straneh, ki omogočajo da je leča svetla , fleksibilna in odporna na udarce. Odporen nanos proti praskam na obeh zunanjih površinah zaključi strukturo leč.

Kljub temu da polarizirane leče nudijo udobje in izboljšujejo vidljivost, se pa lahko znajdemo v situacijah, pri katerih te leče niso optimalne, saj zmanjšujejo vidljivost stvari na LCD ali LED zaslonih v avtu, na mobilnih telefonih ali GPS naprav.

Pomembno

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali lahko preizkusim progresivna očala?

Na žalost se takih očal ne da poizkusiti. Progresivna stekla oz. očala so narejena individualna, veliko pa je odvisno tudi od samega okvirja in namena uporabe.
Če se ne navadite progresivnih očal v roku enega meseca, lahko progresivna očala prinesete nazaj in naredimo zamenjavo za dvoja stekla, ena za bližino in ena za daljavo.