Progresivna očala

Progresivna očala
Prednosti

Progresivna očala

Progresivna očala predstavljajo najboljšo rešitev za izboljšanje vida pri ljudeh, ki potrebujejo korekcijo vida za daljavo in bližino, saj se z njimi uporabniki izognejo neprijetnemu menjavanju očal pri različnih opravilih. Progresivna stekla omogočajo oster vid na daljavo, srednjo daljavo, srednjo bližino in bližino (približno 40 cm) in olajšajo očesni napor in poskrbijo za najbolj naravno korekturo vida. Na zgornjem delu stekla je dioptrija za daljavo, ki proti spodnjemu delu prehaja v bližino.

Kako delujejo progresivna očala
Uporaba

Kako delujejo progresivna očala

Pri sami uporabi progresivnih očal vam ni potrebno premikati glave navzgor in navzdol, ampak čisto v naravni poziciji z očmi na steklih najdete optimalen položaj za gledanje. Večina uporabnikov s privajanjem na progresivna stekla nima težav, pri nekaterih pa privajanje traja nekoliko dlje. Ob prvi uporabi progresivnih očal se lahko zgodi, da se pojavi občutek zamegljenosti in nejasne slike na perifernih spodnjih delih stekla, ki pa se običajno izgubi po tednu ali dveh neprekinjenega nošenja.

Kakšna progresivna očala?
Izbira

Kakšna progresivna očala?

Zelo pomembno je, da se pri izbiri progresivnih očal posvetujete z optikom, ki vam bo glede na naravo vašega dela in želje svetoval pravi tip progresivnih stekel, saj obstaja več tipov progresivnih stekel – z razširjenim delom za daljavo (za tiste uporabnike, ki bližinskega dela ne uporabljajo pogosto (vozniki ipd.)), z razširjenim delom za bližino in računalnik za tiste, ki večinoma opravljajo pisarniška dela in daljava ni primarno območje gledanja.

Praktičnost progresivnih očal
Okvirji

Praktičnost progresivnih očal

Pri izbiranju progresivnih očal ima veliko vlogo tudi izbira pravega okvirja. Zavedati se moramo, da bodo to očala, ki jih praktično ne bomo sneli od jutra do večera, zato moramo v prvi vrsti dati pomen udobnosti in lahkosti očal. Seveda mora biti okvir tudi primerne velikosti za progresivna stekla, vendar to več ni tako velika ovira, saj je sedaj možna vgradnja progresivnih stekel tudi v manjše okvirje.

Pomembno

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali lahko preizkusim progresivna očala?

Na žalost se takih očal ne da poizkusiti. Progresivna stekla oz. očala so narejena individualna, veliko pa je odvisno tudi od samega okvirja in namena uporabe.
Če se ne navadite progresivnih očal v roku enega meseca, lahko progresivna očala prinesete nazaj in naredimo zamenjavo za dvoja stekla, ena za bližino in ena za daljavo.