Optika Krstič, 30. marca, 2019

Sončna očala letošnjega poletja – več kot modni dodatek, ki ga je potrebno skrbno izbrati

Prispela so! Sončna očala kot jih še ni bilo. Kot majhen otrok sem se odpravila na raziskovanje, pomerjanje in svetovanje. Čeprav se ponavadi zelo strogo držim svojih modnih zapovedi, pa sem se tokrat popolnoma prepustila in bila nagrajena s posebnim doživetjem. Izbirala sem med osupljivimi oblikami, steklih v barvah pomladi, prestižnih dodatkih, atraktivnih vzorcih in nenavadnih velikostih. Kje je ta čudežna dežela sončnih očal? V eni najuglednejših optik v Ljubljani. Kaj vse me je očaralo?

Oblike: velike, prevelike ( oversize ), kot jih zapovedujeta Dolce & Gabbana in Gucci; oglate v pravilnih in nenavadnih oblikah, kot jih zna narediti le božanska Chloe in mačje, za nagajivo in skrivnostno ženstvenost, ki nosijo podpis Saint Laurent, Jimmy Choo in drugi.


Dior

Dolce & Gabbana

Barve: prevladujejo seveda klasično črne in rjave, veliko pa je tudi barve roževine in elegantne rdeče v bordo odtenkih, pa bele in nežne puder barve.

Detajli: aplikacije na ročkah očal ali sprednjem delu okvirja ali vzorci okvirja, se navezujejo z ostalo modno zgodbo modne hiše. Tako je Stella McCartney očalom dodala ikonično verižico in kolekcije torbic Falabella, na očalih Dolce & Gabbana pa najdemo aplikacije čipk, cvetja in živalskih potiskov, ki jih uporabljajo na oblačilih. Kolekcija Valentino ima poudarek na zakovicah iz kultnih kolekcij torbic in čevljev te blagovne znamke. Tudi “logomanija” se je preselila na očala, kjer sta jo zelo izrazito poudarila Fendi in Burberry.

Max Mara

                                                                                                                                                                    Valentino

Stekla: so letošnje leto res zelo posebna. Zelo izstopajo stekla, kjer se barve stopnjujejo, prehajajo ( gradualna stekla), tista v prelepih pomladnih odtenkih rožnate, modre, zelene ali celo prosojne ( a vseeno z vso potrebno UVA zaščito ). Slednja predstavljajo absolutni trend, izstopajo pa očala Gucci in Dior. Tudi večno trendovska očala Ray Ban Aviator dominirajo z barvnimi stekli in zrcalnimi nanosi mavričnih odtenkov.

Okvirji: velik poudarek se je letos zgodil na vrnitvi večjih, kovinskih okvirjev, ki jih najdemo prav pri vseh prestižnih kolekcijah, a kljub materialu in velikosti, delujejo lahkotno, sveže in zelo ženstveno. “Must have” pa so izrazito ozka, mačja očala, katera predstavljata Saint Laurent pa tudi Dior in Stella McCartney ter Vogue in nekoliko spominjajo na 50. in 60. leta prejšnjega stoletja.

In še nekaj me je očaralo pri letošnjih sončnih očalih: prestižna natančnost izdelave, ki sem jo lahko samo občudovala. Prav vsak kos je mojstrovina zase, zato ima ženska, ki jih nosi, zelo izbran okus. Vsaka ženska si želi nekaj dragocenega in očala so tisti modni dodatek, ki nam je najlažje dosegljiv in si ga zaradi nujnosti zaščite oči lahko privoščimo brez slabe vesti.

Fendi

     Chloe

Sončna očala so zame investicija v kakovost in jih kupujem izključno tam, kjer natanko vem, kaj bom dobila za svoj denar. Vsakih nekaj let si izberem nove: ene ali dvoje, da jih imam tudi za branje. Zelo me namreč moti, če sedim na vrtu kakšne prijetne kavarnice, pa moram sončna očala sneti, da bi si nadela bralna očala, če uporabljam telefon ali listam revijo. In ker je letošnje leto tisto leto, ko moram zamenjati sončna očala ( spremenila se mi je dioptrija ) pa tudi okvir starih očal je odslužil svoje, sem se tudi tokrat odpravila v Optiko Krstič, ki ji zaupam že dolga leta.  Letošnje leto pa sem pri njih odkrila pravo pravljično deželo sončnih očal, v katero želi vstopiti vsaka ženska.

Pomerila sem res veliko število sončnih očal, da bi našla prav tiste, ki ustrezajo mojemu življenjskemu slogu in mojemu obrazu in sem ob tem neizmerno uživala. Zelo skrbno sem prisluhnila nasvetom lastnice Optičnih salonov, gospe Maje Prodan, saj sami sebe pogosto vidimo skozi neko prizmo čustvenosti, strokoven in nepristranski nasvet pa nam odpre nova obzorja, kamor si do sedaj še nismo upali. Le prepustiti se moramo. Dva para očal sta omrežila moje srce: velika, črna D&G in nežna, mladostna, s kovinskim okvirjem Chloe.  V katera mi bodo v Optiki Krstič vgradili tudi leče z dioptrijo z vsemi barvnimi in zaščitnimi nanosi, pa se bom odločila, ko mi bodo v njihovi ambulanti preverili vid.

Optika Krstič je ena najuglednejših optik v Sloveniji.  Svoja vrata je prvič odprla že davnega leta 1984 v majhni, butični trgovinici na Tržaški 7 v Ljubljani. Vse od prvih začetkov so imeli v svoji ponudbi tudi sončna očala, katera so za takratne čase, vizionarsko predstavljali kot pripomoček za zaščito oči. Sledenje razvoju in trendom ter uvajanje novih tehnologij na strokovnem področju, sočasno z brezpogojno kakovostjo in skrbjo za stranko kot temeljni vrednoti podjetja, pa so omogočili, da je iz nekoč male optike, zraslo družinsko podjetje s petimi poslovalnicami. Njihovo glavno vodilo je individualna obravnava strank, kar pomeni, da si za vas vzamejo čas, se vam v celoti posvetijo ter vam svetujejo glede na vaše potrebe in življenjski stil. V njihovih dveh, sodobno opremljenih, okulističnih ambulantah, ki delujeta v sklopu javne, zdravstvene mreže, boste lahko hkrati tudi preverili vid in tako na enem mestu uredili vse, kar potrebujete ob nakupu novih očal.

Vir: Musa Divina , www.musadivina.com