Optika Krstič, 6. marca, 2024

Bralna očala: optik svetuje, na kaj bodite pozorni

Ko črke na papirju ali zaslonu niso več ostre, mnogo ljudi najprej pomisli na bralna očala. Ta praktičen pripomoček pa ni vedno ustrezna izbira, še zlasti, če uporabnik po njem poseže brez predhodnega pregleda vida in meritve dioptrije pri okulistu. V nadaljevanju boste izvedeli tudi, na kaj morate biti pozorni, ko izbirate očala za branje.

Bralna očala morajo ustrezati vaši dioptriji

Izbira očal se vedno začne s poznavanjem točne dioptrije. Če je od vaše zadnje meritve vida minilo več kot leto dni, je dobro, da jo opravite ponovno, saj se je v tem času lahko vaš vid spremenil.

Iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja vam vsaki dve leti pripada pregled vida, ki ga krije ZZZS. V Optiki Krstič smo pogodbeni izvajalec ZZZS, zato lahko pri nas opravite brezplačen pregled in meritev vida, za kar uporabljamo najsodobnejšo napravo DNEye Scanner nemškega proizvajalca Rodenstock. Naročite se tukaj.

Bralna očala “na recept” vam pripadajo, če ste dopolnili 63 let. Če ste mlajši, sta pregled in meritev vida za vas še vedno brezplačna, medtem ko očal za branje za osebe, mlajše od 63 let, obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije. V tem primeru jih lahko kupite samoplačniško.

Če pred tem niste imeli težav z branjem oziroma gledanjem na blizu, je pregled pri okulistu nujen. Le tako boste prišli do svoje prave dioptrije za bralna očala ter izključili možnost morebitnih drugih (bolezenskih) vzrokov za slabši vid.

So očala za branje iz drogerije ustrezna?

Očala za branje, ki jih lahko kupite v drogeriji, niso individualno prilagojena vaši dioptriji in drugim lastnostim vida.

Zaradi velikoserijske izdelave takšna očala ne omogočajo natančnega ujemanja dioptrije za obe očesi. V praksi je namreč zelo redko, da ima oseba na levem in desnem očesu enako dioptrijo. Bralna očala iz drogerije so v takšnem primeru kompromis, ki ne more zagotoviti optimalne korekcije vida.

Težavo za doseganje optimalne ostrine vida predstavlja tudi dejstvo, da je dioptrijo že narejenih bralnih očal večnoma mogoče izbirati le v korakih po 0,50. Če je vaša dioptrija na primer 1,25, lahko v drogeriji izberete le očala z dioptrijo 1,00 ali 1,50 – nobena od teh dveh vrednosti vam ne bo zagotovila ustreznega vida, kot bi ga po meri narejena očala z vašo dioptrijo 1,25.

Tretji vidik, ki ga serijska izdelava očal ne more upoštevati, je medzenična razdalja. Preprosto povedano, ljudje imamo oči “različno narazen”, zato niti osebi s povsem enako dioptrijo ne moreta uporabljati istih očal. Uporaba očal z neustrezno medzenično razdaljo lahko privede do škiljenja in s tem dodatnih težav z vidom.

Kakšna so kvalitetna bralna očala

Kvalitetna bralna očala so individualno in natančno prilagojena vaši dioptriji za vsako oko posebej, pri njihovi izdelavi pa je upoštevana vaša natančno izmerjena medzenična razdalja.

Le tako narejena očala zagotavljajo optimalno oster vid za branje s papirja in zaslona ter različna fina opravila na kratkih razdaljah, kot so šivanje, finomehanična popravila in podobno.

Poleg tega vam invididualno narejena očala dajejo možnost izbire okvirja, ki je natančno prilagojen vašemu obrazu – širini glave, širini nosa in razdalji do ušes – ter načinu uporabe. Izbirate lahko med različnimi dimenzijami, oblikami in barvami okvirja, pa tudi funkcionalnostmi, kot so zložljiva bralna očala ali robustnejša bralna očala.

Za delo z računalnikom svetujemo to

Če razmišljate o bralnih očalih za vsakodnevno delo z računalnikom, svetujemo izbiro očal polne velikosti oziroma tako imenovanih očal za računalnik, ki zagotavljajo večje udobje pri dolgotrajnejši uporabi ter so opremljena z modrim filtrom. Ta blokira škodljivo modro svetlobo, ki jo oddajajo zasloni in lahko povzroči težave s spanjem, utrujenostjo in glavoboli.

Več o očalih za delo z računalnikom, ki ščitijo vaše oči pred modro svetlobo, lahko preberete tukaj.

Naročite se na pregled vida

Odlašanje s pregledom vida in neuporaba očal lahko še dodatno poslabša vaš vid. Naročite se na strokovni pregled vida v naši okulistični ambulanti in pridobite ključne podatke za izbiro ustreznih očal.

Naročite se tukaj s klikom na gumb “Naroči se na pregled”.