Optika Krstič, 10. julija, 2017

Koncesijski pregledi in očala na recept

Okulistična ambulanta Bonis je vključena v sistem javne zdravstvene mreže in s tem omogoča izvajanje pregledov na koncesijo. Gre za pregled, ki ga opravi specialist oftalmolog in je v osnovni obliki namenjen ugotavljanju refrakcijskih okvar (dioptrije), za katerega ni potrebna napotnica.

Z napotnico od osebnega zdravnika lahko obsega odkrivanje, zdravljenje in vodenje očesnih bolezni. Pacientu zagotavlja tudi preventivni očesni pregled, ki je velikega pomena zlasti pri nekaterih kroničnih boleznih, kot je sladkorna bolezen in povišan krvni pritisk  ter nekaterih očesnih boleznih in stanjih, kot so zelena mrena, starostna degeneracija rumene pege in visoka kratkovidnost.

Na podlagi opravljenega pregleda pacient pridobi naročilnico za pripomoček za izboljšanje vida na kateri bo navedena vrsta pripomočka, višina dioptrije ter šifra vrednosti naročilnice. S slednjo vam v vseh v naših poslovalnicah, pripada pravica do izdelave očal v vrednosti, ki je krita s strani zdravstvenega zavarovanja (standardna očala na recept, ki so brez doplačila), ker smo pogodbeni dobavitelj ZZZS. Ob nakupu okvirja in stekel višjega cenovnega razreda, vam pri skupni vrednosti odštejemo znesek, pripadajoč na podlagi pravic iz zdravstvenega zavarovanja. Vrednost naročilnice je odvisna od višine dioptrije (od 42,16€ pa do 300€).

Do naročilnice za pripomoček za izboljšanje vida so upravičeni pacienti, ki imajo urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje na vsaki dve leti, otroci do 15 leta pa na vsako leto.  Za bližinska očala mora biti izpolnjen tudi starostni pogoj – 63 let.

NA KRATKO:

Kdo je upravičen do naročilnice ZZZS za korekcijska očala:

  • osebe z dioptrijo za daljavo (pri dioptriji za daljavo starostne omejitve ni),
  • osebe z dioptrijo za bližino morajo biti stare vsaj 63 let,
  • za odrasle na 2 leti,
  • za otroke do 15.leta, vsako leto,
  • če se pojavi večje odstopanje od dioptrije preden mineta 2 leti, lahko zdravnik poda sprmembe na komisijo, ki odloči ali se izda nova naročilnica,
  • Naročilnica je veljavna 30 dni od izdaje.