Optika Krstič

Progresivna očala: kaj morate vedeti, preden se odločite zanje

Po 40. letu se pri mnogih ljudeh pojavi težava pri gledanju na blizu oziroma presbiopija, ko oko ni več sposobno izostriti bližnjih objektov. Takrat se pojavi potreba po očalih za gledanje na blizu, ki povrnejo oster vid pri branju, delu z računalnikom, finih ročnih opravilih in podobno. A težava nastane v situacijah, ko je treba hitro preklapljati med gledanjem na blizu in gledanjem na daleč. Takšen primer je denimo vožnja avtomobila, kjer smo večino časa osredotočeni na objekte v daljavi, hkrati pa potrebujemo tudi oster vid na blizu za gledanje na števec in zaslone v vozilu. Rešitev ponujajo progresivna očala.

Kaj so progresivna očala?

Ko govorimo o progresivnih očalih, imamo pravzaprav v mislih progresivna stekla. Ta istočasno omogočajo gledanje na blizu in na daleč, zato uporabnikom ni treba preklapljati med različnimi očali za različna opravila, kar prinaša večje udobje, neprekinjen pogled in nenazadnje – večjo kakovost življenja.

Progresivna očala si najlažje predstavljamo kot dvoje očal v enem, pri čemer je večji del stekel namenjen gledanju na daljavo, manjši del(i) stekla pa gledanju na blizu. Po začetnem prilagajanju, ki pri večini uporabnikov traja od 1 do 2 tednov, lahko tako z enimi očali uživamo v ostrem pogledu na vse razdalje.

Progresivna in bifokalna očala – kakšna je razlika?

Bifokalna očala so bila predhodnik sodobnih progresivnih očal. Izberete jih lahko tudi še danes, a se zaradi prednosti progresivnih očal njihova vloga vse bolj pomika v ozadje. Bifokalna očala so izdelana tako, da zgornji del stekla omogoča gledanje na daleč, spodnji del stekla pa gledanje na blizu. Prepoznamo jih po značilni ‘črti’ oziroma lomljenju svetlobe med zgornjim in spodnjim delom. Takšna očala zahtevajo kar nekaj kompromisov in prilagajanja, nekateri ljudje pa se nanje nikoli ne morejo povsem navaditi.

Tehnološki napredek je nato omogočil izdelavo progresivnih očal, ki omogočajo jasen in neprekinjeno oster vid na vseh razdaljah brez ‘odrezanih’ prehodov med posameznimi deli stekel. Gledanje z njimi je tako mnogo bolj naravno, zvezno in udobno. Večina uporabnikov poroča, da se po začetnem prilagajanju popolnoma navadijo nanje in jih ne bi več zamenjali za običajna očala.

Pomemben korak: natančna meritev očesa

Za izdelavo progresivnih korekcijskih stekel, ki se kar najbolje prilegajo lastnostim vida in očesa, je ključnega pomena natančna meritev očesa, s katero določimo biometrijo celotnega očesa. V Optiki Krstič v ta namen uporabljamo sistem Rodenstock B.I.G. VISION®, ki z napravo DNEye Scanner v več tisoč točkah natančno izmeri vsako oko ter upošteva njegovo edinstveno obliko in velikost.

Na podlagi tako pridobljene biometrične slike očesa posebna programska oprema izračuna natančno obliko progresivnega korekcijskega stekla, ki podpira tako centralni kot periferni vid. Rezultat je najnatančnejše, individualno prilagojeno korekcijsko steklo, ki omogoča oster vid pod vsakim kotom in pri vsakem pogledu.

Anketa med uporabniki progresivnih očal s stekli Rodenstock je pokazala:

  • 92 % uporabnikov je poročalo o ostrejšem vidu kot prej,
  • 88 % uporabnikov je opazilo večje udobje v primerjavi s starimi očali,
  • 84 % uporabnikov je poročalo o boljšem kontrastu,
  • 80 % uporabnikov je navedlo izboljšan vid v mraku,
  • 87 % uporabnikov je imelo skrajšan čas prilagajanja**.

Kako se navaditi na progresivna očala

Uporaba progresivnih očal sprva zahteva nekaj privajanja. V tem obdobju se lahko občasno pojavi občutek “plavajoče slike”, ki pa kmalu mine. Večina uporabnikov se na nekoliko spremenjen način gledanja navadi v 1 do 2 tednih.

Za čim hitrejše privajanje je ključnega pomena, da očala redno nosite pri vseh opravilih doma, v službi in prostem času.

Odgovori na pogosta vprašanja

V nadaljevanju podajamo še nekaj odgovorov na pogosta vprašanja strank.

Ali je možno dobiti progresivna očala na recept?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne krije nakupa progresivnih očal. Večina uporabnikov se kljub temu odloči zanje, saj izboljšujejo udobje in kakovost življenja ter omogočajo oster vid na vse razdalje.

Ali obstajajo delovna progresivna očala?

Sodobna progresivna očala, izdelana s tehnologijo Rodenstock B.I.G. VISION® ter v več tisoč točkah individualno prilagojena lastnostim vaših oči, so primerna za vse vrste uporabe – doma, pri delu in v prostem času. V primeru posebnih zahtev (na primer natančno laboratorijsko delo, finomehanično delo in podobno) se o najprimernejših progresivnih očalih za vaše potrebe posvetujte z našimi strokovnjaki-optiki.

Ali je možno kupiti progresivna sončna očala?

V Optiki Krstič vam lahko izdelamo osebno prilagojena progresivna sončna očala. Za več informacij se oglasite v eni od naših poslovalnic.

Progresivna očala: da ali ne?

Progresivna očala izboljšujejo kakovost življenja mnogih ljudi, ki potrebujejo očala za gledanje na blizu. Priporočamo vam, da pri nas najprej opravite pregled vida, nato pa se z optikom posvetujete o optimalni rešitvi za vaše potrebe in pričakovanja.

* DNEye® uporabniška anketa (2018), Zurich.
** Muschielok, A. (2017). Personalisierte Gleitsichtgläser nach Kundenwunsch – Ergebnisse einer wissenschaftlichen Studie. Presentation at the Opti-Forum, Munich.