Optika Krstič

Sončna očala so zelo koristna tudi pozimi

Sončna očala običajno povezujemo s pomladnimi sončnimi žarki in močnim poletnim soncem. A zelo prav pridejo tudi pozimi, še posebej na snegu in v popoldanskem času, ko je sonce nizko nad obzorjem. Poglejte, zakaj pozimi svojih očal za zaščito pred soncem ne bi smeli pospraviti v predal.

Sončna očala so nepogrešljiva tudi pozimi

Nizko zimsko sonce

V zimskem času je na severni polobli sonce nižje na nebu. V času sončnega vzhoda in pred sončnim zahodom nas lahko zato ob gledanju v njegovi smeri močno zaslepi. Še posebej med jutranjo vožnjo v smeri vzhoda in popoldansko vožnjo proti zahodu je lahko bleščanje tako močno, da je pogled na cesto zelo oviran.

Strokovnjaki za varno vožnjo še posebej svarijo pred nizkim soncem, saj lahko vozniki zaradi bleščanja spregledajo drugo vozilo ali šibkejšega udeleženca v prometu.

Sončna očala preprečujejo bleščanje ob nizkem zimskem soncu

Rešitev proti takšnemu nevarnemu bleščanju zaradi nizkega sonca so kakovostna in brezhibno čista sončna očala z nepoškodovanimi stekli.

Umazana in poškodovana stekla sončnih očal povzročajo bleščanje

Kadar gledamo neposredno proti viru svetlobe, kot so sonce in avtomobilski žarometi, umazanija na površini očal razprši svetlobo in povzroči bleščanje. Za dobro vidljivost lahko torej veliko naredimo že s tem, da sončna (in tudi druga) očala redno čistimo oziroma z njih odstranjujemo prah, umazanijo in ostanke maščobe.

Še zlasti maščobni sloj, ki se sčasoma nabere na steklih, je posebej problematičen za bleščanje. Za njegovo odstranjevanje ne zadostuje zgolj brisanje s suho krpico, temveč je treba uporabiti namensko čistilo za očala ali blago milo brez dodatkov za nego kože.

Lomljenje svetlobe in bleščanje prav tako povzročajo tudi poškodbe stekel, kot so praske, odrgnine in podobno – vključno z mikropraskami, ki nastanejo zaradi neustreznega čiščenja z robom majice, toaletnim papirjem ali papirnatimi servieti in drugimi za stekla očal neprijaznimi materiali.

Da bi svoja sončna očala čim dlje ohranili brezhibna in brez bleščanja, zato svetujemo čiščenje izključno s krpico iz mikrovlaken, narejeno za čiščenje očal, ter shranjevanje v etuiju.

Za čiščenje očal uporabljajte namensko krpico iz mikrovlaken

Sončna očala za sneg in proti snežni slepoti

V jasnih zimskih dneh si je težko predstavljati užitke na snegu brez sončnih očal. Ker je sneg bele barve, se od njega odbije do 80 sončnih žarkov, kar ustvarja močno svetlobo, na katero se človeške oči tudi s popolnim ožanjem zenice ne zmorejo ustrezno prilagoditi.

Daljša izpostavljenost UV-žarkom zaradi odboja od snega lahko privede tudi do t. i. snežne slepote ali strokovno fotokeratitisa. Gre za poškodbo oziroma opeklino roženice, ki jo povzročijo UV-žarki, podobno kot opekline kože.

Čeprav gre pri snežni slepoti za začasno stanje, ki mine v 24 do 72 urah in praviloma ne pušča trajnih posledic, se ji je bolje izogniti z nošenjem sončnih očal, saj so njeni simptomi precej neprijetni: bolečina v očeh, pekoče in rdeče oči, solzenje, občutljivost na svetlobo, zamegljen vid, glavobol in tudi začasna slepota.

V zasneženem visokogorju pozimi ne gre brez sončnih očal

Posebej previdno v visokogorju

V visokogorju so UV-žarki še močnejši kot v dolini. UV-sevanje se namreč na vsakih 300 metrov nadmorske višine poveča za približno 2 odstotka, zato je nošenje sončnih očal pri zimskem obiskovanju gora in visokogorskih smučišč tako rekoč nujno ves čas, razen v primeru gostejše oblačnosti ali megle.

Kako izbrati sončna očala za zimo?

Če že imate kakovostna sončna očala, lahko ta uporabljate tudi pozimi. Očal za zaščito pred soncem namreč ne ločujemo glede na čas, temveč glede na namen uporabe.

Za vožnjo ob nizkem zimskem soncu so primerna skorajda vsa sončna očala za vsakodnevno uporabo z zmerno do srednjo zatemnitvijo. Za športne in rekreativne dejavnosti na prostem medtem priporočamo športna očala Evil Eye, ki nudijo zaščito tudi ob straneh, so bolje prilagojena na tresljaje in udarce ter se čvrsteje prilegajo obrazu.

Če ste kratkovidni oziroma za gledanje “na daleč” potrebujete korekcijska očala, je smiselno izbrati sončna očala z dioptrijo, saj se v tem primeru izognete manj udobni uporabi nastavkov za zaščito pred soncem, ki se pritrdijo na obstoječa korekcijska očala. Če smučate, pa priporočamo izbiro smučarskih očal z možnostjo dioptrijskih vstavkov, s čimer se izognete nošenju dvojnih očal in morebitnim težavam z rosenjem.

Smučarska očala z dioptrijo

Nasvet strokovnjaka-optika

Naš strokovnjak-optik svetuje: “Sončna očala je dobro imeti vedno s seboj. UV-žarki so škodljivi za oči, močna sončna svetloba pa tudi otežuje gledanje. Ker je pozimi sonce nizko na nebu, je za voznike še posebej problematičen popoldanski čas pred sončnim zahodom. In seveda ne pozabite na zaščito oči, ko se odpravljate na sneg. Snežna slepota je lahko zelo neprijetna.

Če potrebujete sončna očala ali se želite pred nakupom posvetovati s strokovnjakom-optikom, obiščite eno od naših poslovalnic.

Viri:
https://en.wikipedia.org/wiki/Photokeratitis
https://www.aao.org/eye-health/diseases/photokeratitis-snow-blindness
https://www.epa.gov/sites/default/files/documents/uviguide.pdf