Optika Krstič, 27. marca, 2024

Otroška očala: vodnik za starše

Če ima otrok težave z vidom, je za njegov razvoj pomembno, da čim prej dobi očala, ki mu bodo omogočila jasen in oster pogled.V nadaljevanju preberite nasvete optika, ki pojasnjuje, na kaj bodite pozorni, ko izbirate otroška očala za svojega nadebudneža.

Kako izbrati prava otroška očala z dioptrijo

Izbira otroških očal z dioptrijo se nekoliko razlikuje od izbire korekcijskih očal za odrasle. Pri otroških očalih so namreč – poleg same korekcije vida – v ospredju tudi druge lastnosti, ki zagotavljajo, da bodo očala za otroka udobna ter prijetna za nošenje. A pojdimo po korakih.

1. Pregled pri specialistu in določitev dioptrije

Prvi korak na poti do ustreznih otroških korekcijskih očal je natančen pregled vida pri oftalmologu oziroma pogovorno okulistu. Ta bo izmeril otrokov vid ter določil pravilno dioptrijo in morebitne druge korekcije, kot so cilindri.

2. Izbira udobnega in prilagodljivega okvirja

Pri izbiri okvirja za otroška očala je bistvenega pomena, da ta ustreza velikosti otrokove glave. Odločitev za nekoliko večji okvir, češ, da bo otrok očala sicer kmalu prerasel, ni priporočljiva. Prevelik okvir se ne bo prilegal otrokovemu obrazu, očala mu bodo zato drsela z nosa in poskakovala, zaradi česar ga bo težje prepričati k rednemu nošenju.

Da vendarle ne bi prerasel očal že v nekaj mesecih, svetujemo izbiro fleksibilnih modelov, ki se v določeni meri lahko prilagajajo otrokovi rasti, obenem pa so odpornejši na padce, udarce in druge nerodnosti.

V tej luči posebej izpostavljamo okvirje znamke iGreen, ki so znani po visoki fleksibilnosti ter omogočajo hitro menjavo “ročk” – bodisi v primeru poškodb bodisi če je to potrebno zaradi otrokove rasti.

Fleksibilen okvir poleg tega otroku zagotavlja udobje in je varnejši, saj prenese višje sile in se ne zlomi tako zlahka.

3. Izbira stekel za otroška korekcijska očala

Če želimo, da bo otrok rad nosil korekcijska očala, izberite kakovostna polikarbonatna stekla s povečano odpornostjo na praske ter hidrofobnim premazom, ki odbija vodo – in v določeni meri tudi umazanijo – ter olajša čiščenje očal.

V primeru večje dioptrije zelo priporočamo tanjšana stekla, saj bodo očala z njimi lažja in tudi bolj estetska.

Pri očalih za starejše otroke, ki že uporabljajo računalnik in mobilne naprave, svetujemo tudi filter za modro svetlobo, ki jo oddajajo zasloni elektronskih naprav.

4. Sodelujte z otrokom in upoštevajte njegove želje

Težko je dovolj poudariti pomembnost tega nasveta. V naši dolgoletni praksi se je namreč izkazalo, da otroci veliko raje nosijo očala, če jim starši omogočijo, da sami izberejo barvo in obliko okvirja, ki jim je najbolj všeč. Poleg tega upoštevajte tudi otrokovo mnenje, s katerim okvirjem se najbolje počuti.

Zato svetujemo, da si za obisk v optiki vzamete dovolj časa ter pridete takrat, ko je otrok dobro razpoložen. Poskrbite, da bo izbira očal zanj čim bolj zabavna izkušnja, saj bo na ta način lažje izbral njemu všečna očala in jih nato tudi samozavestno nosil.

V Optiki Krstič nudimo individualno izdelavo okvirja za otroška dioptrijska ali sončna očala. Izbirate lahko med 500 različnimi barvami okvirja in 15 različnimi barvami ročk, nato pa izbrano kombinacijo posebej za vašega otroka izdela proizvajalec v Italiji.

5. Upoštevajte možnosti popravila očal

Otroška razigranost in nerodnosti lahko privedejo do poškodb očal. Kar pa ni nič hudega, če ste izbrali okvir, ki omogoča hitra in enostavna popravila, kot na primer velja za okvirje iGreen.

Poleg tega imamo v Optiki Krstič vedno na zalogi veliko število nadomestnih delov v različnih barvah, zato lahko poškodovana otroška očala popravimo v najkrajšem možnem času.

Otroška sončna očala

Starši se na nas pogosto obračajo z vprašanjem, ali tudi otroci potrebujejo sončna očala. Odgovor je pritrdilen. Tudi otroške oči namreč potrebujejo zaščito pred škodljivimi UV-žarki.

Tudi pri otrocih namreč lahko pride do fotokeratitisa, če so oči v kratkem času izpostavljene preveliki količini UV-sevanja, katerega simptomi so bolečina, rdeče oči, občutljivost na svetlobo in solzenje, ki nato v nekaj dneh izzvenijo. Dodatno lahko pogosta izpostavljenost UV-žarkom prispeva tudi k dolgoročnim posledicam, kot sta pojav katarakte (progresivne zameglitve naravne leče) in starostna degeneracija makule (rumene pege).

V jasnih sončnih dneh poleti – še zlasti na morju in v gorah – ter pozimi na snegu zato tudi za otroke priporočamo nošenje kakovostnih sončnih očal. Če vaš otrok uporablja korekcijska očala, lahko zanj izdelamo tudi otroška sončna očala z dioptrijo.

Po očala za otroke v Optiko Krstič

V Optiki Krstič imamo bogate izkušnje z izdelavo otroških očal ter sodelujemo z italijanskim proizvajalcem, ki omogoča izdelavo individualno prilagojenih otroških okvirjev za očala.

Na zalogi imamo veliko število fleksibilnih otroških okvirjev iGreen različnih velikosti, oblik in barv, pri čemer je možno kombiniranje z različnimi dolžinami in barvami “ročk”.

Naši strokovnjaki optiki si bodo vzeli čas za vašega otroka ter mu na zabaven način pomagali izbrati očala, ki jih bo rad nosil.

Obiščite nas v eni od poslovalnic.